Ανδρογενετική αλωπεκία

Ανδρογενετική αλωπεκία

skin & hair medical center | Τριχόπτωση

Η ανδρογενετική αλωπεκία, ή κοινώς φαλάκρα, είναι από τις συχνότερες μορφές αλωπεκίας και στα δύο φύλα.

Χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια και αραίωση μαλλιών, η οποία ακολουθεί διαφορετικό πρότυπο κατανομής ανάλογα με το φύλο. Η συχνότητα και η σοβαρότητα αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας.

Που οφείλεται η ανδρογενετική αλωπεκία;

Η αιτιολογία της συγκεκριμένης μορφής αλωπεκίας φαίνεται ότι είναι πολυγονιδιακή και πολυπαραγοντική. Οφείλεται στην επίδραση των ανδρογόνων σε γενετικά προδιατεθειμένους θυλάκους.

Ανδρογενετική αλωπεκία
Πως γίνεται η διάγνωση και ποια η θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας;

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, την κλινική εξέταση και ειδικές διαγνωστικές τεχνικές (τριχοσκόπηση, τριχοριζόγραμμα). Είναι σημαντικό να αποκλείονται άλλες αιτίες απώλειας τριχών που πιθανόν μιμούνται την ανδρογενετική αλωπεκία. Επίσης, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί αν συνυπάρχουν καταστάσεις, που αν παραμείνουν αθεράπευτες επηρεάζουν την απώλεια μαλλιών ή την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Έγκαιρη έναρξη της σωστής θεραπευτικής αγωγής μπορεί να εμποδίσει ή να καθυστερήσει τη σοβαρή εξέλιξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Σκοπός της θεραπείας αρχικά είναι να εμποδισθεί η περαιτέρω απώλεια τριχών και κατά δεύτερο λόγο να αναστραφεί η μικροσκοποποίηση των τριχών και να προωθηθεί η επανέκφυσή τους. Η θεραπεία είναι κατά βάση τοπική με τη χρήση εξατομικευμένων – από τη Δρ. Θεώνη Ματούλα – τοπικών σκευασμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί συνδυαστικά, οι ασθενείς να λαμβάνουν και από του στόματος φαρμακευτική αγωγή, ενώ η χειρουργική αποκατάσταση της ανδρογενετικής αλωπεκίας συνιστά πάντα μία επιλογή των ασθενών. Η αγωγή θα πρέπει να συνεχίζεται χωρίς διακοπή προκειμένου να διατηρείται η αποτελεσματικότητά της. Εάν διακοπεί, μετά μερικούς μήνες, η πυκνότητα των τριχών θα είναι αυτή που θα είχε εγκατασταθεί χωρίς να γίνει θεραπεία.

skin & hair medical center | Τριχόπτωση
Αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP
και ανδρογενετική αλωπεκία

Πρόκειται για τη νέα μη επεμβατική θεραπεία που χρησιμοποιεί τα αιμοπετάλια του ίδιου του ασθενούς, τα οποία έχουν αναζωογονητική επίδραση και στα τριχοθυλάκια με τριχογενετικές ιδιότητες. Έτσι, διεγείρεται η ανάπτυξη των τριχών, με αποτέλεσμα ενδυνάμωση των υπάρχοντων λεπτών τριχικών στελέχων αλλά και εμφάνιση νέων τριχοθυλακίων.

 

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας ή άλλων μορφών τριχόπτωσης απαιτούνται 4-6 συνεδρίες ανά μήνα. Η ιατρός σχεδιάζει το ατομικό σας πρωτόκολλο συνεδριών, που απαιτούνται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ