fbpx

Matoula Clinic

πότε φεύγει το πρήξιμο από το υαλουρονικό

Αν μία θεραπεία μπορεί να ενισχύσει με εντυπωσιακό τρόπο πλήθος περιοχών του προσώπου, δεν είναι άλλη από το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ. Η διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση του υλικού απευθείας στην περιοχή που χρήζει ενίσχυσης με μικροσκοπική βελόνα ή ατραυματική κάνουλα. Τα δερματικά fillers μπορούν να εγχυθούν στρατηγικά για την ενίσχυση διαφόρων περιοχών του προσώπου, όπως τα χείλη, οι παρειές, η γνάθος και η περιοχή κάτω από τα μάτια, καθώς και για την εξομάλυνση γραμμών και ρυτίδων, προσφέροντας ανανέωση στο πρόσωπο. Παρόλο που τα fillers αποτελούν μη επεμβατική διαδικασία, όλες οι αισθητικές θεραπείες συνοδεύονται από κάποιες παρενέργειες, η κυρίαρχη εκ των οποίων πρήξιμο. Αν και το πρήξιμο μετά τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, ειδικά αν ένας ασθενής κάνει πρώτη φορά τη συγκεκριμένη ενέσιμη θεραπεία. Και κάπου εδώ προκύπτει το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου. Πότε φεύγει το πρήξιμο μετά από το υαλουρονικό; Ευτυχώς για εσάς, η Δερματολόγος στο Κολωνάκι Δρ. Θεώνη Ματούλα εξηγεί πώς μπορείτε να προλάβετε ή να μειώσετε το πρήξιμο, καθώς και τι θεωρείται φυσιολογικό και πότε να ζητήσετε τη συμβουλή ειδικού.

 

Γιατί εμφανίζεται και πότε φεύγει το πρήξιμο μετά το υαλουρονικό;

Τα fillers συνήθως προκαλούν πρήξιμο και, μερικές φορές, ακόμα και μώλωπες. Η διαδικασία της έγχυσης διαταράσσει το δέρμα και τους μαλακούς ιστούς, προκαλώντας μικρό τραυματισμό στην περιοχή. Ως αντίδραση σε αυτό τον τραυματισμό, το σώμα αποστέλλει κύτταρα στην περιοχή για να ενεργοποιήσει τη διαδικασία επούλωσης. Το πρήξιμο αντιπροσωπεύει αυτήν ακριβώς τη φυσιολογική αντίδραση του σώματος κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Μάλιστα, ορισμένες περιοχές του προσώπου τείνουν να πρήζονται περισσότερο από άλλες μετά τη έγχυση υαλουρονικού οξέος, ειδικά κάτω από τα μάτια και γύρω από τα χείλη. 

Επίσης, το υλικό του filler που επιλέγεται μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το πρήξιμο. Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος προσελκύουν την υγρασία, δημιουργώντας μια πιο ενυδατωμένη εμφάνιση, αλλά μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερο αρχικό πρήξιμο. Τα fillers χωρίς υαλουρονικό μπορεί να προκαλέσουν οίδημα διαφορετικής έντασης με βάση τη σύνθεση και την αλληλεπίδρασή τους με τους ιστούς του σώματος. Τέλος, η τεχνική έγχυσης του υλικού διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έκταση και τη διάρκεια του πρηξίματος που θα εμφανιστεί μετά το τέλος της θεραπείας. Ένας ειδικός με εμπειρία στην έγχυση του υλικού προκαλεί λιγότερο τραύμα στους ιστούς, μειώνοντας το πρήξιμο. Το βάθος και η θέση των εγχύσεων έχουν επίσης σημασία, καθώς οι επιφανειακές εγχύσεις μπορεί να προκαλέσουν πιο ορατό οίδημα, ενώ οι βαθύτερες εγχύσεις μπορεί να μετριάσουν αυτό το αποτέλεσμα.

 

Τι είδους πρήξιμο εμφανίζεται μετά την έγχυση fillers;

Είναι φυσιολογικό να εμφανιστεί κάποιος βαθμός πρηξίματος μετά από κάθε ενέσιμη θεραπεία. Η έκταση του πρηξίματος ποικίλλει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή, αλλά, γενικά, όταν το filler εφαρμόζεται στο μέτωπο, το πηγούνι και τις παρειές, τοποθετείται βαθύτερα, ακριβώς πάνω από το οστό ή τον χόνδρο. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος του πρηξίματος καλύπτεται από τους υπερκείμενους ιστούς και είναι λιγότερο εμφανές.

Πιο έντονο πρήξιμο μπορεί να εμφανιστεί μετά τα fillers χειλιών, λόγω της ευαίσθητης φύσης των ιστών της περιοχής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρήξιμο είναι ήπιο έως μέτριο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό τα χείλη να φαίνονται ελαφρώς πιο ογκώδη για τις πρώτες ημέρες μετά τη θεραπεία. Η υπομονή είναι απαραίτητη, καθώς το πρήξιμο από τις ενέσεις στα χείλη τελικά υποχωρεί, αποκαλύπτοντας τα πραγματικά αποτελέσματα.

Τα fillers κάτω από τα μάτια από την άλλη πλευρά εγχύονται καθώς μειώνουν αποτελεσματικά την εμφάνιση μαύρων κύκλων, βαθουλωμάτων, γραμμών και ρυτίδων. Καθώς πρόκειται για μια ευαίσθητη περιοχή με πολύ λεπτό δέρμα, λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πρηξίματος και μελανιών στην περιοχή κάτω από τα μάτια. Με την κατάλληλη τεχνική και την άσκηση ελάχιστης πίεσης στο σημείο της έγχυσης μειώνεται σημαντικά το πρήξιμο. Το πρήξιμο μπορεί να εμφανιστεί και συνήθως είναι πιο εμφανές το πρωί μετά την εφαρμογή. Ωστόσο, μειώνεται σταδιακά μέσα σε λίγες ημέρες. 

 

Πότε φεύγει το πρήξιμο μετά από το υαλουρονικό;

Και τώρα πάμε να δούμε πότε φεύγει το πρήξιμο από το υαλουρονικό. Το πρήξιμο συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες. Επίσης, δεν αποκλείεται να εμφανιστούν οζίδια, τα οποία είναι μικρά “γρομπαλάκια” που ενδέχεται να σχηματιστούν στην περιοχή της έγχυσης τα οποία συνήθως υποχωρούν. Το πρήξιμο είναι πιο αισθητό μέσα σε 24-72 ώρες μετά τη διαδικασία έγχυσης του υλικού, όταν η απόκριση του οργανισμού βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Μετά από αυτό, θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει να μειώνεται. Η διάρκεια του πρηξίματος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή που εφαρμόστηκε το υλικό, καθώς σε περιοχές του δέρματος με πιο ευαίσθητο, λεπτό δέρμα ενδεχομένως να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μειωθεί το πρήξιμο. Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν υπολειπόμενο πρήξιμο για μία ή δύο εβδομάδες, ειδικά εάν χρησιμοποιήθηκε μεγαλύτερος όγκος υλικού ή εάν το υλικό εγχύθηκε στα χείλη ή κάτω από τα μάτια. Σπανίως, το πρήξιμο μπορεί να διαρκέσει από αρκετές ημέρες έως τέσσερις εβδομάδες.

 

Πώς να μειώσετε το πρήξιμο

Μετά από κάθε έγχυση fillers, το πρήξιμο είναι αναπόφευκτο, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να αναρρωτιούνται πότε φεύγει το πρήξιμο από το υαλουρονικό. Ανεξαρτήτως του χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να μειωθεί το πρήξιμο μετά την έγχυση υαλουρονικού οξέος, συνιστάται στους ασθενείς να τηρούν τα ακόλουθα μέτρα:

  • Πίνετε άφθονα υγρά, καθώς η τακτική κατανάλωσή τους ενθαρρύνει τα επιπλέον υγρά να φύγουν από το σώμα πιο γρήγορα.
  • Κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά 
  • Μην πιέζετε ή ασκείτε πίεση στα σημεία των εγχύσεων καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την μετακίνηση του υλικού κάτω από το δέρμα και την καθίζησή του σε ανεπιθύμητο μέρος.
  • Εφαρμόστε πάγο με ήπιες κινήσεις καθώς η παγοθεραπεία βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος.
  • Αποφύγετε την άσκηση τουλάχιστον για 12-24 ώρες μετά τη θεραπεία, καθώς η αύξηση των καρδιακών παλμών θα εντείνει την αιμάτωση στις υπό θεραπεία περιοχές, εντείνοντας το οίδημα.
 

Εάν ανησυχείτε για οτιδήποτε μετά τη θεραπεία σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για καθοδήγηση. Εάν το πρήξιμο επιδεινωθεί μετά από αρκετές ημέρες, θα μπορούσε να υποδεικνύει αλλεργική αντίδραση ή μόλυνση. Ο έντονος πόνος, ο αποχρωματισμός του δέρματος, ο πυρετός ή άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα δεν θα πρέπει να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση φυσιολογικά. Επίμονα εξογκώματα ή ανομοιομορφίες μετά το πρήξιμο θα μπορούσαν να υποδηλώνουν λανθασμένη τοποθέτησης του υλικού και χρήζουν διόρθωσης. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σχετικά με το πότε φεύγει το πρήξιμο μετά από το υαλουρονικό ή άλλα ζητήματα, η Δερματολόγος στο Κολωνάκι Δρ. Θεώνη Ματούλα είναι στη διάθεσή σας στο Δερματολογικό Ιατρείο της κλινικής Matoula Clinic ώστε να προσφέρει την κατάλληλη καθοδήγηση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *